Ben Kokkeler: “We moeten toewerken naar een gezamenlijke agenda, samen met de top IT & Security bedrijven.”
In een snel digitaliserende wereld is samenwerking cruciaal voor innovatie en veiligheid. Ben Kokkeler, een ervaren bestuurder en wetenschapper, benadrukt het belang van open innovatie in publiek-private samenwerkingsverbanden. Deze samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen versnelt de ontwikkeling en toepassing van technologische vernieuwingen. Op basis van realisme moet de publieke sector, volgens Ben, zich meer richten op sociale innovatie, met een ‘kleine s’: “Dat gaat om hoe je werkprocessen aanpast en hoe je implementatiemethodieken ontwikkelt.
Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), stimuleert open innovatie en samenwerking voor een veilige, digitale toekomst. Dit doet het CVD door krachten van kennisinstellingen, bedrijven en overheden te bundelen.
De loopbaan van Ben:
Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van digitalisering en veiligheid, heeft Ben Kokkeler een schat aan ervaring en kennis opgebouwd. Op dit moment is hij werkzaam als lector Digitalisering en Veiligheid bij Avans Hogeschool en directeur-bestuurder van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) in Apeldoorn. Ben promoveerde aan de Universiteit Twente op innovatie in emergente organisaties en het sturende effect van gedistribueerd leiderschap in netwerkorganisaties. Sindsdien heeft hij gewerkt als onderzoeker, adviseur en bestuurder in de publieke sector. De rode draad in zijn werk is de relatie tussen nieuwe technologie en de samenleving.
Sinds een jaar heeft Ben de rol van directeur-bestuurder op zich genomen bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Het CVD bundelt de krachten van kennisinstellingen, bedrijven en overheden om een veilige, digitale samenleving te bevorderen. Met de snelle digitalisering van onze samenleving, komt een scala aan kansrijke innovaties tot stand: van internetbankieren tot digitale opsporingsmethoden. Tegelijkertijd brengen deze ontwikkelingen aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals systeemverstoringen door hackers en diefstal van gevoelige gegevens. De inzet en expertise van Ben vormen een waardevolle bijdrage aan het streven naar een veilige, digitale toekomst.
Visie op innovatie in security
Ben Kokkeler belicht een innovatieve mindset die gedreven wordt door samenwerking en co-creatie. Hij definieert innovatie als het implementeren van vernieuwende oplossingen voor een veilige, gedigitaliseerde toekomst. Ben zijn drijfveer is praktische problemen aan te pakken en bij te dragen aan een veiligere maatschappij.
Praktijkvoorbeelden
Ben Kokkeler heeft zijn innovatieve denkwijze toegepast in baanbrekende projecten, zoals initiatieven bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD). Samen met diverse partners heeft hij open innovatie consortia opgezet, waarbij samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen wordt gestimuleerd om digitale veiligheidsuitdagingen aan te pakken. Een opvallend project van het CVD betreft het versterken van cyberweerbaarheid bij het MKB door netwerken van ondernemers en brancheverenigingen te ondersteunen.
Hij pleit voor publiek-private partnerschappen en innoveert consortia voor co-creatie en brede acceptatie. Uitdagingen zoals regelgeving, obstakels en de gefragmenteerde cybersecurity-markt hebben geleid tot vernieuwende strategieën. Ben benadrukt het bevorderen van innovatie-ecosystemen en gezamenlijke agenda’s met toonaangevende IT- en beveiligingsbedrijven.
Belangrijk voor innovatie?
Open samenwerking en kennisdeling tussen diverse partijen zijn essentieel voor innovatie in cybersecurity, terwijl het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid bij ondernemers en burgers cruciaal is voor een veilige digitale toekomst.
Succesfactor: innovatie is een gezamenlijke inspanning
Innovatie, volgens Ben Kokkeler, is een gezamenlijke inspanning van diverse partijen om vernieuwende oplossingen te ontwikkelen voor complexe maatschappelijke uitdagingen zoals cybersecurity. Het doel van innovatie is het versnellen van positieve veranderingen en het creëren van een veilige digitale samenleving. Samenwerking en kennisdeling zijn essentieel voor innovatie, en open innovatie consortia bevorderen snelle marktintroductie van nieuwe ideeën. Naast technologische vooruitgang benadrukt Ben het belang van sociale innovatie, waarbij werkprocessen en maatschappelijke verhoudingen veranderen. Hij onderstreept ook de rol van individuele en collectieve sociale verantwoordelijkheid in het beschermen tegen cyberdreigingen. Verder richt hij zich op het inspireren van jonge mensen om betrokken te raken bij cybersecurity en de bewustwording van digitale veiligheid te vergroten. Kortom, innovatie draait om samenwerking, kennisdeling en sociale verantwoordelijkheid om technologische en sociale veranderingen te stimuleren en een veilige digitale toekomst te bevorderen.