De rol van security leveranciers draait niet om het verspreiden van angst, maar om het leiden met een visie
Angst, onzekerheid en twijfel. Zij vormen samen het FUD-principe. Dit concept is lange tijd een strategisch instrument geweest in de gereedschapskist van security leveranciers en sommige CISO’s. Echter, zoals Yuri Bobbert van de Antwerp Management School benadrukt, is deze tactiek contraproductief en remt het de innovatie binnen organisaties.
Het creëren van een cultuur die gedreven wordt door angst voor digitale dreigingen leidt niet tot duurzame beveiligingsoplossingen of innovatieve doorbraken. Het wordt tijd dat we deze negatieve benadering herzien en een nieuwe weg inslaan die moed vereist en durf bevordert.
Een robuuste beveiligingscultuur bouwen
Ook de rol van een CISO zou niet moeten draaien om het verspreiden van angst, maar om het leiden met een visie. In plaats van te reageren op bedreigingen met korte termijn aankopen van de nieuwste beveiligingstechnologieën, zou de CISO moeten focussen op het bouwen van een robuuste beveiligingscultuur. En dan het liefst eentje die medewerkers empowert om wijze beslissingen te nemen.
No fluff security marketing
Aan de andere kant hebben leveranciers een verantwoordelijkheid om niet in te spelen op FUD. Ze zouden vooral moeten luisteren en streven naar transparantie en educatie in hun verkoopstrategieën. No no fluff security marketing dus maar echt inzichten delen. Op die manier kunnen klanten weloverwogen beslissingen maken die verder gaan dan impulsieve angstreacties. Leveranciers die zich richten op langetermijnrelaties met klanten, in plaats van snelle verkopen door angst aan te wakkeren, zullen uiteindelijk als meer betrouwbaar en waardevol worden beschouwd.
Maak ruimte voor creativiteit en innovatie
De waarde van het tegengaan van FUD ligt niet alleen in een meer ethische benadering van verkoop en het managen van risico’s, maar ook in het potentieel voor innovatie. Wanneer organisaties niet langer verstikt worden door constante angst voor digitale dreigingen, kunnen ze ruimte maken voor creativiteit en innovatie. Dit is essentieel in een snel evoluerende wereld waar technologie een sleutelrol speelt.
De aanpak van BAD – moedig zijn, zekerheid bieden en durf tonen – kan als leidraad dienen voor zowel CISO’s als leveranciers in de digitale beveiligingsindustrie. Door voorbij FUD te kijken en een cultuur van openheid, empowerment en vertrouwen te cultiveren, kunnen we niet alleen onze organisaties beveiligen, maar ook de weg vrijmaken voor échte innovatie. Laten we de angst achter ons laten en moedig vooruit stappen naar een veiligere en meer innovatieve toekomst!
Over Bram
Ondernemer in de security industrie, kritisch, analytisch en hands-on. Directeur Beyond Products B.V.
Bram begon zijn carrière in de bescherming van vitale infrastructuur voor de Ministeries van BZK, V&J en EZ. Na zijn tijd bij de overheid, werkte Bram bij Securitas met een focus op technologie en innovatie. Sinds 2015 is hij zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe innovaties. Hij vervulde interim functies bij Fox-IT, Imbema, en Quinyx AB. Bram is opgeleid aan de Nyenrode Business Universiteit en JADS University.
Bram is sinds 2020 oprichter en directeur van Beyond Products B.V., een strategisch marketingbureau op het gebied van Security en IT. Ook heeft hij het boek Security Innovation Stories geschreven, waaruit dit platform is ontstaan.
Bram zet zich voornamelijk in voor innovatie in cybersecurity, omdat daar volgens hem nog veel te halen valt. In zijn columns beschrijft hij cybersecurity principes en de brug naar innovatie.