De illusie van zekerheid: waarom we onszelf blijven overschatten

De illusie van zekerheid: waarom we onszelf blijven overschatten cover

It ain’t what you don’t know what gets you into trouble, but what you know for sure which just ain’t so Mark Twain (and opening line of the movie Big Short (tip) on blind spots leading up to financial crisis in 2007)

Onbewuste biases en de impact op innovatie

Laatst mocht ik deelnemen aan een training. Maar voorafgaand aan de training moesten we wat testjes doen. Het doel was om je onbewuste biases in kaart te brengen, je weet wel, van die dingen die je gedrag mede bepalen, maar waar je geen bewustzijn op hebt. Deze specifieke test ging over het vooroordeel dat vrouwen meer houden van kunst en mannen meer van techniek. Ik dacht, appeltje-eitje. Dat gaat voor mij zeker niet op. Je raadt het al…

Ons collectieve bewustzijn heeft een veel grotere impact op ons dagelijks handelen dan we ooit aan onszelf willen toegeven. De kunst is om hier geen weerstand op te bieden, maar het te erkennen en zo je handelingsbekwaamheid te vergroten.

Innoveren eist dit van ons, ik zie echter nog vaak ‘oud denken’ met een poging wat we vandaag kennen te projecteren in de toekomst. Maar dat is geen innovatie, dan is anticipatie, met de hoop dat je het juiste kiest.

Het belang van bewustwording

Tijdens mijn guest lecture laatst aan Nyenrode, koos ik daarom eerst een uur te besteden over werking van ons brein en ons bewustzijn, omdat anders mijn visie op Cyber Security niet eens zou kunnen landen. Herken je dat?

Eén van de oefeningen gaat over associëren. Als je in een grotere groep mensen bent, vraag hen dan eens om in kleine groepen te verdelen (van 4 of 5). Iedereen heeft iets nodig om aantekeningen te maken, dan kondig je aan dat je straks een woord zult delen op een groot bord. Iedereen in de groepen moet dan direct 10 associaties met dat woord individueel noteren. Het woord is ‘school’. Nadat iedereen zijn eerste associaties genoteerd heeft, vraag je iemand in je groep zijn/haar lijst op te noemen en wanneer je allemaal dezelfde associatie hebt tel je een punt (dus alle 4 of 5 hetzelfde). In de meeste gevallen is er GEEN of 1 match!

De weg vooruit: embrace uncertainty

Dit inzicht helpt ons in te zien dat er bij meer complexe onderwerpen er altijd sprake is van associaties in de communicatie en niet per se dat we elkaar echt begrijpen. Wat leidt tot het gevoel dat we zaken zeker weten, maar ons feitelijk gewoon in onze eigen werkelijkheid begeven. Om de uitdagingen van de toekomst met een gezonde dosis plezier en open vizier tegemoet te treden, moeten we bereid zijn om het even niet te weten!

Over Renza

Als zelfbenoemde ‘philosophical nerd’ is Renza klaar om haar persoonlijke ervaringen te delen en anderen te inspireren tot nieuwe inzichten. Haar doel is om gezamenlijk onze security posture in balans te houden, zowel nu als in de toekomst.

Renza’s kennis van zowel de technische als de zakelijke aspecten van security maakt haar een waardevolle bron van inzichten. Ze schrijft met de bedoeling om complexe securityvraagstukken toegankelijk te maken en stimuleert je om tot nieuwe inzichten te komen. 

Vergelijkbare berichten