eIDAS 2.0: Op weg naar een digitale identiteit voor iedereen
Stel je een wereld voor waar niet alleen je koffie kan betalen met je telefoon, maar je met dezelfde telefoon ook zonder enige twijfel je identiteit kan bewijzen. Met slechts een paar tikken op je scherm heb je toegang tot je digitale portemonnee, waarin alles staat – van je creditcards tot je rijbewijs.
Met het nieuwe eIDAS 2.0-framework wordt dit binnenkort werkelijkheid. eIDAS 2.0, dat staat voor ‘Electronic Identification and Trust Services’, is een set standaarden die erop gericht zijn vertrouwen te creëren in elektronische interacties en naadloze digitale diensten in de Europese Unie te bevorderen.
Wat is de EUDI Wallet?
Met eIDAS 2.0 hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, digitale infrastructuur en betrouwbaarheidsniveaus toe te passen, zodat burgers in de hele Europese Unie overal makkelijk en veilig hun identiteit kunnen bewijzen.
Dit wordt mogelijk gemaakt door de European Digital Identity (EUDI) Wallet, een belangrijk onderdeel van eIDAS 2.0. Dit kan je zien als een uitgebreide digitale portemonnee op je telefoon, waarmee je niet alleen kunt inloggen of online winkelen, maar ook veilig en eenvoudig zaken zoals je ID, rijbewijs, schooldiploma’s, of medische gegevens kunt laten zien en bewijzen.
Hoewel het gebruik van digitale wallets niet verplicht zal zijn, is het de bedoeling dat deze tegen 2030 beschikbaar zijn voor de meeste Europeanen. De EU verwacht dat uiteindelijk zo’n 80 procent van de burgers er gebruik van zal maken.
Hoe bereid ik me voor op eIDAS 2.0?
Met eIDAS 2.0 hebben Europese burgers, inwoners en bedrijven binnenkort dus een digitale identiteit die overal in de Europese Unie wordt herkend. Dit betekent ook dat alle organisaties die DigiD en eHerkenning aanbieden moeten zorgen dat hun diensten verenigbaar worden met eIDAS 2.0.
Zo zal de Nederlandse overheid beleid moeten gaan creëren rondom de Nederlandse implementatie van eIDAS 2.0. Overheidsorganisaties, banken, universiteiten, en andere organisaties die persoonlijke data behouden moeten zorgen dat zij data op de juiste manier kunnen uitgeven (als issuer) – én ook kunnen accepteren (als verifier).
Ook het bedrijfsleven moet zich gaan voorbereiden: Als verifier moeten bedrijven ook de digitale portemonnee kunnen accepteren.
Wat moeten overheidsorganisaties doen?
Er valt nog veel te beslissen, vorm te geven, en voor te bereiden, maar het is duidelijk dat er een hoop te doen is voor overheidsorganisaties.
- Aanpassen van de digitale infrastructuur
Overheidsorganisaties zullen hun systemen moeten voorbereiden om de EUDI Wallet te ondersteunen. Dit houdt in dat zij hun digitale diensten zodanig moeten aanpassen dat burgers zich kunnen identificeren en inloggen via deze wallet.
- Waarborgen van grensoverschrijdende interoperabiliteit
Ook moeten de IT-systemen compatibel zijn met de eisen van eIDAS 2.0: denk bijvoorbeeld aan de herkenning van de verschillende betrouwbaarheidsniveaus en de correcte verwerking van de digitale identiteitsinformatie. Daarnaast moeten bestaande processen worden herzien en geoptimaliseerd de grensoverschrijdende interoperabiliteit te waarborgen.
- Samenwerken met QTSPs
eIDAS 2.0 bevordert het gebruik van betrouwbare elektronische handtekeningen, zegels en tijdstempels. Overheden moeten deze diensten implementeren om veilige en juridisch bindende digitale transacties mogelijk te maken. Overheidsinstellingen moeten daarom samen gaan werken met gecertificeerde vertrouwensdienstverleners, de QTSPs (Qualified Trust Service Providers) die kunnen voldoen aan de eIDAS-normen, zoals voor het aanbieden van gekwalificeerde elektronische handtekeningen.
Ubiqu & eIDAS 2.0
Het verhaal van Ubiqu begon in 2010 met een eenvoudig idee: deuren ontgrendelen via een veilige mobiele app. Dit idee bleek echter snel schaalbaar te zijn, dankzij de uitzonderlijke veiligheid van Ubiqu’s software die nergens in Nederland gematcht kon worden.
Door te anticiperen op EU-wetgeving over digitale identiteiten en een toenemende maatschappelijke vraag naar digitalisering, heeft Ubiqu zich in de afgelopen jaren tot een leverancier van maatschappelijk belangrijke producten ontwikkeld – en een belangrijke partner in de ontwikkeling van eIDAS 2.0 en de EUDI Wallet.
Centraal hierin staat de ontwikkeling van het gepatenteerde Remote Secure Element (RSE), een hardware-element opgeslagen in een beveiligd datacenter. Met een veilige, gecodeerde verbinding met je telefoon hebben gebruikers hier altijd toegang toe.
Ubiqu’s oplossingen voldoen aan de hoogste veiligheids- en compliancestandaarden, en sluiten daarom perfect aan bij de ontwikkeling van de eIDAS 2.0. Onze diensten zorgen niet alleen voor naleving, maar bieden ook verbeterde beveiliging, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, essentiële factoren voor het opbouwen van vertrouwen in digitale transacties.
Door samenwerkingen met KPN, Kiwa, Xlinq, maar ook de United States Department of Homeland Security, wordt de oplossing van de toekomst steeds sneller de oplossing van morgen.
Webinar: de impact van eIDAS 2.0 op overheidsorganisaties
Op 16 oktober organiseert Ubiqu een webinar over eIDAS 2.0 en de gevolgen hiervan voor overheidsorganisaties. In het webinar onderzoeken we de impact op sectoren zoals pensioenfondsen, gezondheidszorg, onderwijs, nutsbedrijven en meer.
- Leer hoe deze regelgeving de digitale identiteitsverificatie binnen overheidsorganisaties verandert.
- Ontdek de uitdagingen waarmee deze organisaties te maken krijgen en de gevolgen voor hun dienstverlening en naleving van de regels.
- Verken de kansen die eIDAS 2.0 biedt voor digitale transformatie en verbeterde publieke diensten.
Dit webinar is niet alleen informatief, maar ook interactief. Je krijgt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de spreker, vragen te stellen en inzichten te delen tijdens een live discussie. Dit is jouw kans om dieper in het onderwerp te duiken en een beter begrip te krijgen van de impact van eIDAS 2.0.