Innovatieve cyberresilience: Grijp je kans om offshore windparken te beschermen

In een wereld waarin digitale bedreigingen net zo dynamisch zijn als de technologie zelf, steekt één sector duidelijk boven de rest uit. Waar we het over hebben? De offshore energiesector. TKI Offshore Energy lanceert een Open Innovatie Call, specifiek gericht op het versterken van de cyberresilience van offshore windparken. Dit initiatief onderstreept niet alleen het cruciale belang van cybersecurity binnen de hernieuwbare energievoorziening, maar opent ook de deur naar innovatieve oplossingen. Zo willen ze de bescherming tegen cyberdreigingen verbeteren.

De rol van innovatie

Arjan Hofmann van TKI Offshore Energy benadrukt het belang van deze inspanningen: “TKI publiceert regelmatig open innovatie calls. Die calls zijn altijd gericht op vraagstukken waarbij de offshore hernieuwbare energiesector sterke behoefte heeft aan meer kennis en antwoorden.” De focus ligt op het bijeenbrengen van kennis en expertise uit zowel de energie- als IT-sector om zo een digitaal weerbaar offshore energiesysteem te creëren.

Met een maximaal projectbudget van €100.000 en een totaal beschikbaar budget van €400.000, roept TKI Offshore Energy iedereen op om hun innovatieve ideeën voor te stellen die kunnen bijdragen aan de preventie, detectie, en respons op cyberdreigingen gericht op offshore windparken. “We zijn vooral op zoek naar inzichten en oplossingen die ons offshore energiesysteem praktisch helpen om digitaal weerbaarder te worden. Het idee is ook dat we energie en IT werelden bij elkaar brengen en die samen tot betere oplossingen laten komen,” voegt Hofmann toe.

Toenemende behoefte aan cyberresilience

De urgentie van deze missie wordt verder onderstreept door de toenemende digitalisering binnen de sector. Van high performance computing en digital twins tot robotisering en machine learning, de offshore windsector staat aan de vooravond van een technologische revolutie. Deze innovaties vereisen een robuuste cybersecurity infrastructuur om de betrouwbaarheid en veerkracht van offshore energievoorzieningen te garanderen.

De Open Innovatie Call is op zoek naar voorstellen die een breed scala aan onderwerpen aanpakken. Van het standaardiseren van cyber resilience systemen tot het vergroten van de bewustwording van cyber risico’s binnen de sector. “Zelf zien we dat de bewustwording in de offshore hernieuwbare energiesector nog op hetzelfde niveau moet komen. Er is nog een groot verschil binnen supply chains als het gaat om bewustwording. Deze calls zijn er juist voor bedoeld om veel mogelijkheden aan innovatoren te bieden,” merkt Hofmann op.

Zo kun je deelnemen

Deze call vertegenwoordigt een kans voor professionals en bedrijven om bij te dragen aan de veiligheid en duurzaamheid van onze toekomstige energievoorziening. TKI streeft naar een samenwerking tussen verschillende stakeholders, van overheid en industrie tot academische instellingen. Zo willen ze een weerbare digitale infrastructuur opbouwen die essentieel is voor de bescherming van het offshore energiesysteem tegen cyberaanvallen.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in deelname, de registratieperiode loopt van 15 maart tot 22 april 2024, met een indieningsperiode van 12 april tot 31 mei 2024. De projecten moeten uiterlijk in juli 2026 zijn afgerond, waardoor er voldoende tijd is voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve oplossingen. Meer info kun je hier vinden.

Vergelijkbare berichten