Recruitment in IT Security: de unieke aanpak van Fred Smulders

Het vinden en matchen van de ideale kandidaat in IT Security is een lastige uitdaging. Fred Smulders, de drijvende kracht achter TYP – een recruitmentbureau gespecialiseerd in IT Security – heeft een unieke benadering ontwikkeld om deze uitdagingen het hoofd te bieden: het platform Insider Jobs. 

Fred deelt in dit artikel zijn ervaringen en inzichten over de snel ontwikkelende industrie en zijn manier van werven in IT recruitment.

Cijfers op een rijtje:

De digitalisering dendert door en daarmee groeien ook het aanvalsoppervlak en de dreigingen. Snelheid én een doelgerichte aanpak is daarom geboden bij het verbinden van professionals en werkgevers in digitale veiligheid. 

Wat zijn de recruitment uitdagingen in de sector? Een aantal cijfers op een rijtje: 

  • Fortinet publiceerde dit jaar het 2023 Global Cybersecurity Skills Gap Report, waarin onderzoekers ook Nederlandse bedrijven hebben ondervraagd. Dit rapport benadrukt dat 68% van alle organisaties moeite heeft met het vinden van voldoende IT-personeel. Er is vastgesteld dat er een wereldwijd tekort is van ongeveer 3,14 miljoen mensen in de security-sector​​.
  • Er is een toenemende vraag naar training en certificering in de IT-beveiligingssector. 90% van alle managers geeft de voorkeur aan kandidaten met technische certificeringen, en hetzelfde percentage is bereid te investeren in training voor hun werknemers om dergelijke certificeringen te behalen. 
  • Ondanks de hoge waardering voor certificeringen geeft ruim 70% van de respondenten aan moeite te hebben met het vinden van gecertificeerde professionals, aldus het rapport van Fortinet.

De unieke aanpak van TYP

TYP is ontstaan uit Fred’s verlangen om structuur en richting te bieden aan security teams binnen bedrijven. Een standaard werving- & selectieproces werkte simpelweg niet voor veel banen. In 2012 zag hij dat veel organisaties, zoals Fox-IT, worstelden met hun HR-uitdagingen. Er waren veel meer natuurkundigen dan IT-specialisten. Cyber Security stond destijds nog in de kinderschoenen, er waren nog geen opleidingen gericht op dit vlak. TYP is inmiddels gegroeid naar een boutique recruitmentbureau met zeven recruitment consultants en heeft kantoor in Zeist.

Fred Smulders heeft altijd al een eigen kijk gehad op het werven van de juiste mensen. Elke werkgever is anders met een eigen dynamiek en vereist daarom een andere aanpak dan de standaard recruitmentmodellen. Hoewel het gebruikelijk is direct af te rekenen bij het aanleveren van een kandidaat, pakt  TYP, het recruitmentbureau van Fred dit anders aan: “Onze klanten kiezen ervoor om de kosten te spreiden over een periode van twee jaar. In plaats van een eenmalige betaling, betalen ze gespreid over 24 maanden. We bieden daarnaast de garantie dat als een kandidaat toch vertrekt, de resterende verplichtingen komen te vervallen. Hiermee wordt het financiële risico geminimaliseerd voor onze klanten en nog belangrijker, het stelt hen in staat om flexibel en zorgeloos te handelen, wat altijd ons streven is geweest.”

Deze innovatieve aanpak creëert een gedeeld belang tussen TYP en de klant: het succesvol verbinden van mensen op de lange termijn. Deze aanpak vermindert het risico voor de klant en zorgt ervoor dat de relatie niet wordt verstoord door traditionele recruitmentmodellen. Fred benadrukt het belang van het bouwen van relaties: “Je moet matchen op basis van waarden, normen en ambities.”

Op de vraag wat de waarden van TYP zijn, antwoordde Fred:

Visie op IT Security recruitment

Recruitment in IT Security brengt unieke uitdagingen met zich mee. Kandidaten in deze sector zijn vaak terughoudend om informatie te delen en hebben andere drijfveren dan de gemiddelde consultant. Fred vergelijkt de markt met de Eredivisie in voetbal, waarbij recruiters de rol van makelaars vervullen. Ze hebben niet alleen de taak om talent te plaatsen, maar ook om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de kandidaten te bevorderen. Fred pleit voor een gemeenschappelijke aanpak, waarbij de gehele IT Security gemeenschap in Nederland samenwerkt om talent te ontwikkelen en te behouden.  

Fred ziet de toekomst van recruitment in het delen van kennis, het bouwen van gemeenschappen en het creëren van langetermijnrelaties. Zijn visie gaat verder dan het simpelweg plaatsen van kandidaten; hij wil een omgeving creëren waarin zowel bedrijven als professionals kunnen groeien en excelleren. En met dit gedachtegoed is Insider Jobs ontstaan.

Insider Jobs: een vernieuwend platform 

Fred’s innovatieve denkwijze blijft niet beperkt tot TYP. Hij richtte daarnaast Insider Jobs op, een platform dat IT Security professionals en bedrijven met elkaar verbindt op een transparante en efficiënte manier. Het platform gaat verder dan louter het koppelen van vacatures aan kandidaten.

Insider Jobs heeft als missie om een sterke gemeenschap en netwerk van IT Security professionals op te bouwen. Insider Jobs stimuleert kandidaten dan ook om hun unieke vaardigheden en ambities in de schijnwerpers te zetten, en helpt hen om posities te vinden die niet alleen een match zijn op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak.

Insider jobs werkt als een platform waarbij werkgevers zich presenteren aan toekomstige werknemers. Het traditionele recruitmentmodel wordt hiermee daadwerkelijk omgedraaid. Werkgevers tonen op het platform wat ze doen en welke functies worden vervuld binnen de organisatie, inclusief een omschreven profiel met kenmerken. De functie hoeft niet op dit moment open te staan, maar dient als presentatie hoe de organisatie in elkaar steekt. Potentiële kandidaten kunnen zich daardoor goed oriënteren welke werkgever en mogelijke functies passen bij hen nu of in de toekomst. Op die manier is het mogelijk om aansluitende matches te realiseren op basis van gedeelde normen, waarden en ambities.

Fred stelt dat het belangrijk is dat werknemers en werkgevers niet aan elkaar gekoppeld worden op basis van randvoorwaarden als locatie, salaris, in vaste dienst of als freelancer, aantal uren, etc. Het belangrijkste aspect is dat er éérst gekeken wordt of dat de functie past bij de kandidaat en daarna wordt het soort dienstverband ingevuld. De autonomie ligt als het ware bij de IT Security professionals.

Pilot

Insider Jobs is sinds kort gelanceerd. Vanuit een gemeenschappelijk belang is het als het ware een community van grote Cyber Security bedrijven en freelancers die zich nu al aansluiten. Hoe het commercieel model eruit komt te zien, daar is Fred nog over in gesprek met klanten. 

Nieuwe standaard gezet

Werken in IT Security is meer dan alleen een baan; het is een voortdurende ontwikkeling en uitdaging. Fred’s unieke aanpak in recruitment en zijn toewijding aan het bouwen van duurzame relaties en gemeenschappen zet een nieuwe standaard in de industrie. TYP en Insider Jobs zijn pioniers in het creëren van een omgeving waar zowel bedrijven als professionals kunnen floreren in de dynamische wereld van IT Security. 

Meer weten over TYP of Insider Jobs? Laat het ons weten!

Vergelijkbare berichten